Plamenjača Krompira

Plamenjača Krompira: Kako Smanjiti Rizik Od Pojave Bolesti i Očuvati Zdravlje Biljaka

Plamenjača krompira predstavlja ozbiljnu pretnju za poljoprivrednike, ali pravilnom negom, pristupom i upotrebom odgovarajućih preparata, rizik od pojave ove bolesti može biti značajno smanjen.

Šta je Plamenjača krompira?

Plamenjaču krompira uzrokuje gljiva Phytophthora infestans koja napada krompir i paradajz. Ova bolest može izazvati oštećenja na listovima, stablu i plodovima, što dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta useva. Osim toga, plamenjača se veoma brzo širi i može uništiti celokupne useve ako se ne reaguje na vreme. Do razvoja bolesti dolazi kada se ostvare pogodni uslovi spoljašnje sredine, a to su temperature 15-26˚C i prisustvo visoke vlažnosti vazduha.

 

Mere borbe protiv Plamenjače

Efikasna borba protiv plamenjače krompira zahteva kombinaciju preventivnih mera i hemijskih tretmana. Redovno praćenje useva, održavanje dobre poljoprivredne prakse i primena odgovarajućih hemijskih sredstava ključni su faktori u suzbijanju ove bolesti.

Simptomi plamenjače krompira

Preventiva:

  1. Uklanjanje korova: Redovno uklanjanje korova bitno je za održavanje optimalnog protoka vazduha na polju ili u bašti, što može smanjiti vlažnost lišća i samim tim rizik od pojave plamenjače.
  2. Uništavanje zaraženih biljaka: Momentalno uništavanje prvih obolelih biljaka može zaustaviti ili usporiti širenje bolesti na ostatak useva.
  3. Izbor lokacije za sadnju i pravilna tehnika sadnje: Važno je pažljivo odabrati lokaciju za sadnju krompira i primeniti pravilnu tehniku sadnje. Preporuka je da polja ili bašte budu izložene dobrom protoku vazduha i da imaju dobro drenirano zemljište. Ova praksa omogućava bolje strujanje vazduha i smanjuje vlažnost vazduha pa na taj način umanjuje rizik od pojave plamenjače. Kombinacija otpornih i osetljivih sorti takođe može doprineti smanjenju obima bolesti. Redovno zagrtanje krompira pomaže u sprečavanju širenja spora plamenjače u zemljištu.

Hemijske mere: 

S obzirom da preventivne mere nisu uvek dovoljno efikasne, delimo sa vama nekoliko preparata iz našeg portfolija koji su se pokazali kao nezamenjivi u borbi protiv plamenjače krompira. Uz njihovu pomoć, možete biti sigurni da ćete imati snažnu odbranu i zdrave biljke.

  1.  Ossiclor - Vaša Prva Linija Odbrane: Ossiclor je visoko efikasan fungicid na bazi bakar oksihlorida koji pruža snažnu zaštitu od plamenjače krompira i drugih gljivičnih bolesti.
  2. Moltovin - Za Odlučan Napad: Kada se suočavate sa jakim napadom plamenjače, Moltovin je vaše pouzdano oružje. Kombinacija trobaznog bakar sulfata i cimoksanila pruža brzu i snažnu zaštitu, sprečavajući širenje infekcije čuva zdravlje vaših biljaka.
  3.  Champ Flow - Dugotrajna Prevencija: Kada je u pitanju dugoročna zaštita od plamenjače krompira, Champ Flow je savršen izbor. Sa svojom specijalno formulisanom tečnom formulacijom bakar-hidroksida, Champ Flow obezbeđuje dugotrajnu zaštitu od ove opasne bolesti.