ZAŠTITA STRNIH ŽITA

Prvi tretman u usevima strnih žita

Prolećni period donosi nam porast temperature, a sa tim i početak vegetacije što je signal za mnoge proizvođače koji su već uveliko počeli da razmišljaju o zaštiti svojih parcela. Pravovremenom zaštitom vaši usevi ostaće zdravi i vitalni i dati maksimalan prinos.

HERBICIDNI TRETMAN

Prilikom gajenja pšenice suzbijanje korova je veoma važno kako biljka ne bi imala konkurenciju prilikom usvajanja vode i hranljivih materija iz zemljišta.

Zakorovljen usev pšenice

Prvi tretman je idealno vreme za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova jer su još uvek manji pa se samim tim lakše suzbijaju. Od preparata koji se nalaze u našoj ponudi, izdvojili bismo:

  • TENA PLUS (amidosulfuron 100 g/l + jodosulfuron-metil 25 g/l + mefenpir- dietil 250 g/l) u količini 0,15 l/ha, primenom od faze trećeg lista pa do pojave zastavičara, kada su korovi u fazi intenzivnog porasta.
  • FLAME 500 SG (tribenuron-metil 500 g/kg) u količini 30 g/ha, kada je pšenica od faze dva lista sve do pojave zastavičara .
  • CLYDE FX (fluroksipir 100 g/l + florasulam 1 g/l) primenjuje se u slučaju da u usevu prevladava lepljiva broćika (Galium aparine) i mišjakinja (Stellaria media), preporučujemo primenu herbicida u količini 1,5 l/ha.
  • AXIAL 050 EC (pinoksaden 50 g/l) odličan je za suzbijanje travnih, uskolisnih korova u pšenici, posebno divljeg ovsa (Avena fatua) preporučujemo primenu u količini 0,6-1,2 l/ha, u fazi od drugog lista pa do pojave zastavičara, odnosno kada je divlji ovas u fazi od trećeg lista do prvog kolenca.

FUNGICIDNI TRETMAN

Porast temperature dovodi do stvaranja povoljnih uslova za širenje gljivičnih oboljenja. Na pšenici dolazi do pojave prouzrokovača pepelnice (Erysiphe graminis), rđe (Puccinia tritici) i sive pegavosti lista (Septoria tritici). Ove infekcije se mogu pojaviti pojedinačno ili više različitih istovremeno. U oba slučaja, ometen je rast i razvoj gajene biljke. Zbog toga neophodna je preventivna primena fungicida, a pravo vreme za prvi fungicidni tretman je krajem marta početkom aprila, u fazi pojave drugog kolenca pšenice.Prvim fungicidnim tretmanom smanjujemo rizik od bolesti u fazi intenzivnog rasta žita. Dvokomponentni fungicid pogodan za prvi tretman je TimPack Duo (0,75 l Bounty - tebukonazol 430 g/l + 1 l Faxer - prohloraz 450 g/l) u količini 1 pak./2,3 ha.

Zaražene biljke (levo- Pepelnica pr. Erysiphe graminis; desno gore- pr. Septoria tritici; desno dole-rđa pr. Puccinia tritici)

Drugim tretmanom pšenice štitimo list zastavičar i klas jer su upravo oni glavni nosioci prinosa. U fazi cvetanja pšenice vreme je za drugi fungicidni tretman koji će obezbediti vašu pšenicu u cilju sprečavanja pojave fuzarioze klasa koju prouzrokuju gljive iz roda Fusarium.

INSEKTICIDNI TRETMAN

Od štetočina, na pšenici je najčešće možemo upčiti žitnu pijavicu (Lema melanopus). Po pojavi insekata, preporučujemo zaštitu pšenice insekticidom LAIDIR 10 CS (lambda cihalotrin 100 g/l) u količini primene 0,05-0,075 l/ha.

Žitna pijavica (Lema melanopus)

 

REGULATORI RASTA

U slučaju da pregledom useva strnih žita primetite da je razmak između 2 kolenca na stabljici predugačak važno je primeniti neki regulator rasta koji će usporiti ovo izduživanje i sprečiti poleganje kulture. Za postizanje vrhunskih prinosa preporučujemo i primenu regulatora rasta MOXA EC (trineksapak- etil 250 g/l). Primenom od prvog kolenca do zastavičara, u količini 0,3-0,4 l/ha, inhibira delovanje hormona rasta čime sprečava suvišno izduživanje stabla pšenice, pa je stablo samim tim jače i otpornije na poleganje. Primenom u ranim fazama rasta doprinosi i jačem ukorenjavanju biljke, boljem usvajanju vode i hranljivih materija, a samim tim i postizanju boljeg i stabilnijeg prinosa.

BIOSTIMULATORI

U slučaju da niste zadovoljni napretkom gajenih biljaka predlažemo vam primenu biostimulatora. Biostimulatori igraju važnu ulogu u održavanju zdravog rasta i razvoja pšenice, što direktno utiče na kvalitet i prinos useva. Njihova upotreba podstiče otpornost biljaka na stresne uslove, poboljšava apsorpciju hranljivih materija iz zemljišta, te podstiče fotosintezu i metabolizam biljaka. Kroz ovaj proces, biljke postaju otpornije na bolesti i štetočine, ali i na stres nastao usled suše, hladnoće i primene pseticida što rezultira boljim kvalitetom i većim prinosom pšenice. STIM POWER u sebi sadrži brasinolid-fitohormon koji povoljno utiče na metaboličke procese u toku vegetacije, a dobijen je potpuno prirodnim putem, direktnom ekstrakcijom iz polena uljane repice. U strnim žitama preporuka je primena 100g/ha.